Wednesday, December 24, 2014

Saya Jual Tudung!

Bissmillahirahmanirrahim.

Assalamualaikum kalian semua. Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya.
Hihihi. Lama dah saya beli kain untuk buat tudung. Tapi tudung saya tu bidang 45. Lepastu ada orang request tanya tak jual ke. So saya pun start la jual..
Saya baru ada 3 design bawal dengan 1 shawl dan ada 1 lagi shawl plain. ala-ala tudung naelofar tu.



Gambar kanan tu masa saya buat bawal saya tu. Pastu gambar kiri pulak saya jahit bawal saya di tengah. Masa rushing nak keluar, capai and zap terus sarung.

Sampai ada orang tegur saya ingatkan saya cikgu.



Yang atas ni pulak shawl..

So ni Iklan sikit tudung saya tu. Semua Available.. kain tak jarang dan senang nak dibentuk.
Postage FREE kalau beli lebih dari satu ok!





In sha allah, saya tak kan menipu sebab setiap pembelian saya sertakan dengan hadiah percuma... lai lai lai.

#sayajualtudung #tudungsayatakjarang #bisnesonline #tudungmuslimah

Cehhh dah macam hashtag IG pulak.
Ok la tata.

Ikhlas,
Hayati Mat Yusop

Tuesday, December 16, 2014

Islam is the way of LIFE!

Bissmillahirahmanirrahim.

Assalamualaikum kalian semua.
Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya. 


Yup.
Nak cari ketenangan hidup adalah dengan beribadah. Dari situ, kita akan dapat ketenangan dan kebahagiaan.

Terbukti!

Sebab bila awak letak ALLAH SWT segalanya, In sha allah you will have a better life.



Kahwin

Bukan penyelesaian untuk setiap dosa yang korang penah buat. Tapi kahwin tu la segala permulaannya. Andainya sebelum korang kawen dulu, korang dah buat dosa macam-macam. Solat lintang pukang lah.. Party la, maksiat la. kaki perempuan lah. Tak, sebelum kahwin la korang kene berubah! serius..

Oh awak tak boleh kata.

"hurm, nanti kahwin la aku berubah.."

No. Nak berubah tak boleh tangguh tangguh. Bila kata nak berubah, buat! bukan tangguh.. nak tangguh sampai bila ?  Bila niat nak berubah, kene la mula cari kawan-kawan yang baik. Cari ilmu agama.. pergi Masjid, bergaul dengan orang-orang alim. As for me pun, belum sempurna lagi ibadah. banyak juga nak belajar balik.. subhanallah. sedih betul.. :'(



Solat

Solat tu tiang agama. Kita selalu pandang bende ni temeh.. simple. alahh kejap la. tapi ini tiang agama. satu runtuh, tak sempurna ibadah kita. Bila kita solat dengan sempurna, awal waktu.. tak pernah miss. in sha allah, kita akan cenderung untuk melakukan kebaikan.. antaranya menutup aurat. Apa guna nya, kita mengaku solat setiap waktu tapi mendedahkan aurat kita pada lelaki untuk ditatap. Ada satu video ceramah, ustaz kata ibadah tak sempurna walaupun kita solat tak pernah miss. Sia - sia je la solat tapi ibadah lain tak buat. Mendedahkan aurat tu pun dikira DOSA BESAR.

Ye, percayalah.. sebab saya dulu pun begini. bertudung sedangkan yang lain terdedah. t-shirt lengan pendek. sendat, nampak bentuk.. yelah slim kan waktu tu , semua nak ditunjuknya.. bila kita diganggu lelaki. kata pulak lelaki tu gatal sedangkan kita yang menunjukkan bentuk badan kita pada mereka. apa guna ?

Then, bila saya mula menutup aurat dengan sempurna. Alhamdulillah, saya jarang lagi diganggu lelaki mata keranjang. tp adalah segelintir.. itu mesti jenis yang munafik la agaknya. astaghfirullah.

itu belum yang berpurdah dan berburqa. mesti tak berani punya mereka nak tegur. wallahualam.



Perbuatan

Hurm.. saya pun susah nak buang tabiat mencarut. yelah, dulu kan kuat mencarut. sikit punya hal dah carut berbakul-bakul.. sekarang, dah tercarut baru nak istighfar. haha! my bad :'(

Tapi.
kalau ciri islam yang sejati, bila amalan mereka banyak dan terasa connection dia pada pencipta (Allah swt) kuat, seseorang tu akan jadi baik. kalau dulu kuat menipu, bila mereka jaga amalan in sha allah sekarang jadi seorang yang jujur. mana kita tau kan ? kita bukan boleh nak judge orang.. tu semua kerja Allah.. dia je yang boleh tentukan seseorang tu untuk ke syurga ke or ke neraka. Kita ni, cuma buat amalan tambahkan pahala untuk kita ke syurga.

Masalah kita zaman moden ni.. (padahal dah akhir zaman) sebab kita rasa sangat sangat lah yang kita buat ni semua betul. hurm.. contohnya,

Saya rasa, pergi tengok wayang dulu normal. bukan nye buat maksiat cuma tengok wayang.. dosa apa.. Allahu. padahal tak tahu, tengok wayang tu la permulaan nak buat dosa sebab syaitan akan sentiasa menghasut kita..

So sebelum kita fikir and rasa perbuatan kita tu betul, elok lah refer pada Ustaz or buku ilmiah agama. Kadang tak semua kita rasa betul tu totally betul.. paling teruk, ianya DOSA BESAR yang kita anggap perkara biasa. nauzubillah T_T'



Makanan

Makanan ni pun part of ourself. kan ada istilah "We are what we eat". Bahaya la, kalau makan makanan yang tak halal susah nak beribadah.. susah nak menghafal.. Jadi sekarang, bila nak beli cikedis ke air ke apa-apa kene la belek tengok Expired Date dengan Logo Halal.

Bagi saya, jika makanan yang ada logo halal tapi ingredient ada benda haram itu tanggungjawab pihak Jakim la kan. Tapi kita pun, kalau dah confirm makanan tu ada benda haram kita stop la beli and makan. Boikot la katakan..

Boikot biar lah kekal.



So manusia bila ada pegangan in sha allah kita akan tenang je. damai je.. Bila drive saya buka channel Radio Ikim.fm.. sebab banyak ilmu yang saya lupa / saya tak tahu saya dapat tahu. Ni saya bagi frequency Radio Ikim.fm untuk setiap negeri.


Ok la sampai sini je saya coretan saya. sebelum saya klik Publish saya share satu video dari Ustaz Kazim..




Monday, December 15, 2014

Pinjaman

Bissmillahirahmanirrahim.

Assalamualaikum kalian semua. Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya. 

  Macam biasa la gambar takde kaitan! bhahaha.


Sebenarnya, kita ni adalah pinjaman Allah sementara je kat dunia ni. Hidup kat dunia ni pun sementara je, sebab allah bagi pinjam semuanya kat kita. Allah bagi pinjam udara, air, tanah, ibu dan ayah, anak,, suami dan isteri.. semua bende Allah kasi kita pinjam FREE je. Tapi apa kita balas? 

Ada yang angkuh lagi sombong dengan pinjaman Allah ni. subhanallah.

Kepada kita yang diberi pinjaman dan sebagai pinjaman. Kita seharusnya beriman kepada Allah swt.. saya sebenarnya dah lupa nak taip apa. bhahaha!

Anak itu pun pinjaman.. In time nak jadi anak soleh/solehah dan mendidik anak soleh/solehah ni kita tak lari dari dugaan dan cabaran. Sebabnya.. memang manusia ni sentiasa diuji untuk kita latih iman dan diri kita supaya mengingati Allah swt apabila kita ditimpa musibah.. Dugaan ni sebenarnya adalah kekuatan kita. Bila kita menghadapi dugaan, sentiasa lah ingat kepada Allah. Ingat saja tak cukup kalau tak beribadah. In sha allah, DIA akan beri kita kekuatan. So nasihat saya pada mereka-mereka yang dah tersasar jauh dari landasan dan ingin kembali kepangkah jalan.. jaga lah solat anda. Solat di awal waktu dan selalu lah berjemaah di Masjid pada yang lelaki. Perempuan pun boleh jugak.. Rajin rajin kan diri untuk menghadiri Majlis Ilmu yang dianjurkan di Masjid-Masjid, kerana allah akan memudahkan jalan seseorang ke syurga apabila dia bersungguh-sungguh mencari ilmu. Dari yang kita tak tahu, kita akan tahu.. dari kita tersilap yang selama ni kita rasa kita buat tu betul padahal dalam islam ianya salah. So kita perbaiki la.

Kita nak perbaiki orang, sedangkan diri kita sendiri terumbang ambing.. bagaimana??

Jadi, jika kita inginkan anak kita soleh/solehah tapi kita sendiri pun solat rongak-rongak.. macamana?? walaupun hantar la ke sekolah sekolah pondok sekalipun, sedangkan ibu bapa masih lagi leka dan lalai dengan duniawi macamana dia nak mencontohi sifat-sifat terpuji Rasullullah ? kan ? tapi hidayah itu milik Allah swt. Saya tak layak untuk menentukan siapa ke syurga dan siapa ke neraka ??

Dan itulah.. saya seru, korang jom la berubah ke arah kebaikan sebelum ianya terlewat. Allahuakbar!

Monday, December 1, 2014

Pengalaman mengajar kita.

Bissmillahirahmanirrahim.

Assalamualaikum kalian semua. Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya. 

Kesannya sangat mendalam dan berbekas Allahurabbi,  .

Haritu dengar Ikim FM, yang mana Ustaz ni cakap.. syaitan akan sedaya upaya menyesatkan umat Muhammad.. apabila pasangan lelaki dan perempuan yg tiada ikatan yang sah, syaitan akan cuba untuk merapatkan pasangan tersebut. Tetapi, syaitan akan cuba memisahkan dan membuat pasangan yang sah ini bergaduh. Itu kerja dia..


Dan selama ni saya telah banyak tewas kepada nafsu dan syaitan..


Sebenarnya, kita hidup di bumi ini adalah tempat menerima ujian. Jihad bukan hanya jihad pikul senapang dan pertahankan agama islam. tapi kebanyakkan orang kita hanya islam pada nama sahaja. Jihad melawan nafsu juga adalah jihad. tapi sayangnya, ramai perempuan-perempuan sekarang tak mempertahankan jihad mereka.. yang membenarkan lelaki bukan muhrim masuk ke rumahnya dan macam-macam lagi. Tunjang utama adalah AGAMA! kerana kita sering meletakkan TUHAN tempat paling bawah. Jika Allah diletakkan di dalam hati kita, kita takkan mampu membuat dosa dosa besar. Hanya Allah sahaja yang mampu memaafkan dosa dosa besar kita.. kerana bagi seorang manusia memang tak mudah untuk memaafkan kekhilafan manusia lain apalagi mereka telah mengguris hati dan perasaan. Tapi semua itu in sha allah akan terubat lama kelamaan.. In sha allah.. will fight for this, people may easy to say. tapi kekuatan untuk memaafkan manusia itu tidak la semudah dengan ungkapan. allahuakbar.

Ni ada sikit tips yang saya google.


Untuk para wanita yang pernah kecewa, jangann lupakan Allah. Jangan jangannn tinggalkan agama kita. Allah swt Maha Penyayang.. hiduplah kita dalam keberkatanNya. Amin


 

Monday, November 24, 2014

Hati dan Kusyuk

Bissmillahirahmanirrahim.

Assalamualaikum kalian semua. Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya.


Penerangan sikit tentang Hati dan Kusyuk dalam solat dari Ustaz Don.


Layanzz

Sunday, November 23, 2014

Thruth

Bissmillahirahmanirrahim.

Assalamualaikum kalian semua. Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya. 
 
Minta maaf dulu jika entry ni akan ada menyinggung perasaan dan hati memasing. ecewahhh..
 
hahaha
 
 
Kita ni tak kira la lelaki ke perempuan, masing masing ada kelemahan dak kelebihan masing-masing dan kerana itulah Allah menciptakan kita sepasang. Sebab pasangan sepatutnya menjadi cermin pada diri kita.. Contohnya, orang perempuan kan suka tengok cermin belek belek muka kot ada jerawat ke tak.. calar ke, kulit kusam ke, penuaan ke kan? dan dari cermin la korang nampak apa yang tak kene kat diri korang.
 
Sama la antara pasangan, tak kira la si lelaki atau si perempuan. kena la saling tegur menegur silap dan salah. apa yang kurang tambahkanlah.. Nak tegur pun main sembur je, bukan orang tak terima tapi dari boleh bersabar hilang pula sabarnya. Menegur biar berhemah gitu.
Satu perangai saya yang saya susah nak tinggalkan.. ya sume orang ada perangai buruk masing masing betul tak ? dan saya pula jenis cepat melenting bila ditegur.. tapi sebenarnya at the end saya cuba untuk menerima teguran tersebut sebab saya akan fikir yang saya tak pernah sempurna.. tapi kerana orang yang menegur saya adalah orang yang sebenarnya menyayangi diri saya.. cewah.
Kadang-kadang saya ni memang degil nauzubillahhimnalzalik! eishh.. susah nak buang.

Selingan sikit, orang Melaka jom la serbu Masjid al-Azim. Ustaz Kazim neh datang bagi kuliah. meh meh.. Selingan ni pun berkenaan jugak dengan entry yang saya nak tulis ni. hehe


"Bagi saya, lebih baik sakit dengan kebenaran dari bahagia dengan penipuan." 

Haritu, saya ada terbaca kisah Mah(bukan nama sebenar) di Facebook. Masa baca tu emosi lah jugak. Kesian dekat Mah ditipu suami sendiri.. bertahun tahun pulak tu. Saya emosi sebab sangat-sangat faham perasaan Mah. Saya faham perasaannya bila orang yang kita sayang memberi kasih sayang dia pada orang lain. Saya faham sangat betapa sakitnyaaaaa dan hancurnya hati bila diperlaku sedemikian. Kerana sebab dia dah tak lagi cantik seperti masa mula-mula si suami tu memperisterikan dia.. Allahuarabbi. Kisah selanjutnya, saya pun tak tau apa tindakan Mah.. wuwuw

Sebenarnya, kita perlu meletakkan Allah di tempat pertama. Semua bende niat kerana Allah.. keneee. kene letakkan Allah dalam setiap perkara yang kita buat. Dan sebab tu la, kita perlu berdoa. tak kisah la kat mana-mana pun. Sedang driving pun boleh berdoa apa.


Jujurlah saya katakan.. saya sendiri pun leka dan lalai. Saya jarang letakkan Allah di tempat pertama dalam hati saya. Bila sakit, bila susah baru ingat kat Allah. Bodohnya saya.. bodoh dan jahatnya saya pada pencipta saya sendiri. Sedangkan Allah dah beri saya macam-macam. Masa zaman saya bercinta dulu la.. dulu-dulu la. saya memang letakkan manusia first dalam hati saya. Bila mereka-mereka ni mengecewakan saya, saya pun terluka.. dan terlahirlah perasaan benci dan dendam yang akhirnya saya sendiri yang menyakiti diri sendiri. Padahal, kalau kita utamakan Allah.. Allah takkan pernah kecewakan kita sekalipun. PERCAYALAHH WEHH! based on thruth story la.. janganlah terlalu memuji kebaikkan manusia pada manusia lain hingga kita lupakan kebaikkan pencipta kita Yang Maha SEGALA-GALANYA.

Nak puji, tak salah.. SMS kan ada. Takpun puji depan-depan pasangan korang tu. tak payah nak hebohkan satu dunia betapa baiknya dan romantiknya laah pasangan korang.. sebab perasaan tu Allah yang bagi. Nanti bila perasaan tu allah tarik balik, mesti ada yang mencemuh pasangan sendiri sedangkan dalam islam kita patut menjaga aib pasangan masing-masing. betul tak ?

Macam cite Mah ni, mungkin kita nampak 100% salah suami dia yang memang BERSALAH pun. hahaha.. tpi mungkin kita tak perasan Mah sendiri pun banggakan suami dia kan? so, as hamba Allah yang tak berapa sempurna ini janganlah terlalu bahagia dengan romantiknya dan baiknya pasangan korang. Harini mungkin, esok lusa kita tak tahu ?





Bersabarlah wahai manusia, kerana bersabar itu indah bila kita meletakkan Allah swt dalam kehidupan kita.

Bila kita utamakan Allah dalam perkahwinan kita, mungkin kita takkan buat bende-benda pelik yang bakal menyakiti hati pasangan masing-masing. Lebih baik kan sakit dengan kebenaran, sekurangnya kebenaran itu la yang akan menyedarkan kita dari kita bahagia dengan penipuan yang akan merosakkan hati dan jiwa kita. Mungkin sukar.. pada saya pun sebenarnya bukanlah seorang yang mudah memaafkan manusia. tapi in sha allah saya akan cuba memaafkan sebab saya taknak hidup dalam keadaan membenci dan berdendam. Syaitan akan lebih mudah menghasut bila hati kita terdapat bintik bintik hitam yang merosakkan seluruh jiwa raga kita. Masha Allah.
Jadi, saya berserah.. saya meletakkan perkahwinan saya kepada Allah swt dan saya berdoa supaya kebahagiaan ini kekal hingga syurga. Dan untuk korang-korang juga yang baru berkahwin or dah lama kahwin or yang belum kahwin.. Janganlah terlalu memuji manusia. dan terlalu banggan dengan pujian pun bahaya jugak ni. Takut jadi riak.. astaghfirullahalazim.
Jauhkanlah hati ku dari semua ini.
In sha Allah. Amin.

Monday, November 17, 2014

Pilihan hidup kita.

Assalamualaikum wbt.
Bissmilahirahmannirahim..

Minta maaf awal awal dulu. hehe

Kita ni, dalam hidup seharian memang patut kene tarbiah. Tarbiah apa ? tarbiah untuk kita menjadi lebih bersyukur, beriman dan bertaqwa pada Allah swt.


As awak-awak semua yang dilahirkan sebagai Muslim yang beriman dan beragama Islam. Bersyukur laa.. kerana syurga memang dijadikan untuk orang yang islam yang beriman. Jadi pilihan di tangan kita. Seharusnya kita patut buat banyak banyak kebaikan atas muka bumi ni untuk kumpul pahala kita supaya dapat masuk ke syurga. Ramai sangat saya lihat Umat Muhammad ni terleka dan ramai yang dah tersasar jauh dari agama. Nauzubillahiminalzalik..


Saya ..

Jika dulu, allah tak berikan ujian yang besar mungkin sampai ke harini saya takkan sedar dan masih terleka. Walaupun sekarang pun kadang-kadang saya terleka dengan duniawi. Sementara berpeluang masih sihat ni marilah ramai-ramai beribadah kepada Tuhan kita yang satu itu. Jadi saya malas la nak taip panjang lebar sementara Hanif tengah tido ni kan. hahahha Dengar lah saya share dua video dari Ustaz Azhar.



Ujian dari Allah swt sebenarnya untuk kita jadi lebih bertaqwa dan beriman. Untuk kita menjadi manusia yang sabar menghadapi dugaan.. kerana Allah rindukan rintihan kita. Mengadulah padaNya. kerana sesungguhnya Dialah yang Maha Mendengar, yang Maha Pengasih. Carilah ilmu akhirat cukuplah terleka dengan duniawi.. Zaman kita pun tak lama, tak tau la macamana caranya kita mati ni nanti. Allahuakbar.

Wednesday, October 29, 2014

Klinik Kesihatan dan Hospital Kerajaan.





Actually tu gambar hiasan. hahaha nak tau kat mana ? Kat UTC kat bahagian pembangunan wanita tingkat 1 kot tak silap. hihi


Oh,

Topiknya nak cerita tentang pengurusan Klinik Kesihatan dan Hospital Kerajaan. Dan korang sedia maklum betapa ramainya umat yang mengkerumuni klinik dan hospital ini. Salah satu kelebihan dia adalah MURAH. ho la.. semua orang mampu. tapi yang sadisnya, pengurusan klinik klinik dan hospital kerajaan ni sangat sangat lahhh teruk.


Kita bukan nak mengutuk, tapi sebagai rakyat dan saya juga memahami ketekanan (tekanan) yang perlu dihadapi pekerja-pekerja klinik dan hospital kerajaan ni. Tak semua pekerja klinik dan hospital kerajaan ni biadap ok. Tapi alhamdulillah sepanjang pengalaman check up semasa mengandung dan sampai Hanif dah keluar so far nurse yang merawat semua dikatakan agak cekap dan peramah. Cuma pengurusan sahaja yang perlu diperbaiki. Saya rasalah..


Sebab utama saya kemukakan topik ini adalah, pesakit perlu banyak membuang masa sepanjang menunggu giliran untuk dirawat.. bayangkan, korang tengah sakit gila-gila ni, rasa nyawa dah hujung-hujung dah tapi korang kene tunggu giliran untuk mendapatkan rawatan. seksa tak rasa?? fuhh.


Saya bercerita berdasarkan pengalaman yang saya alami lah.


Sepanjang menunggu giliran untuk dipanggil sama ada giliran untuk diperiksa atau giliran berjumpa doktor. Ya rabbi, berjam-jam.. tapi dah check up lah tak sampai pun sejam.. dan pengurusan masih lagi di takuk lama. maksud saya, buku rawatan yang merah tu ada copy lagi satu. Selepas diperiksa dan dicatat dalam buku yang pertama, kene salin semula ke buku kedua. nampak tak masa habis kat situ satu.. walaupun salin balik dgn tulisan sambung sambung pun. still lagi amek masa kan? Itu di klinik..


Semasa saya di Hospital Kerajaan, sewaktu kontraksi kecil berlaku.. waktu perut mengeras tu... Sepanjang berada di hospital tu, tuhan je tahu seksaan menunggu giliran. dan betul lah orang tua tua kata "Penantian itu satu penyiksaan". Ok, pukul 8+ malam check in hospital besar. Dalam pukul 4 pagi baru dapat jumpa doktor, dan doktor check bukaan baru 1cm. So, dengan harapan 1cm tu boleh la balik kan untuk berehat di rumah pula.. mungkin kontraksi tu untuk menambahkan bukaan kat bawah tu. Yelah, sanggup ke tunggu giliran tunggu kat kerusi sofa lama tu ataupun menunggu di kerusi hospital yang biasa. Itu satu hal, yang si suami pula ?? menuggu di luar bilik bersalin dan tido di kerusi besi. Takpun tunggu dalam kereta. Itu pun masih tak dapat tahu status keadaan isteri dan kebenaran untuk pulang.. At last, 7 pagi baru dapat incharge warded. BARU DAPAT TIDO ATAS KATIL TAU! tapi atas pengurusan yang agak menyiksakan saya request untuk discharge dan decide untuk bersalin di Hospital Pantai. Itu baru minta izin nak keluar ward pun berjam-jam tunggu untuk dapatkan kebenaran keluar. Nak dekat pukul 12 tengah hari baru dapat kebenaran keluar selepas pukul 10 macam tu lepas Doktor Pakar yang paling atas tengok record dan dengan selamba dia kata OK BOLEH DISCHARGE baru dapat discharge dengan senang hati walaupun Doktor Pakar ketiga tu menakut nakutkan pesakit dengan berkata, apa-apa jadi diluar hospital adalah tanggungjawab sendiri. Allahuakbar..

*selingan sikit hahahaha*


Semasa saya minta kebenaran untuk keluar kebetulan di ward saya dah tiga orang lagi dapat discharge. so total katil kosong ada empat.. tapi masih lagi tidak dihuni. Saya rasa, jika ada satu sistem khas untuk beritahu di bilik bersalin tu yang ada katil kosong di ward. Mungkin dapat mengurangkan kadar menunggu bagi pesakit yang memang tengah betul-betul sakit tu. Ini kan yang masih boleh bertahan pun di tahan di ward sedangkan yang memang tengah betul-betul sakit nak beranak pun terpaksa menunggu. Ada yang sampai baby dah keluar kepala dah itupun masih lagi tak dapat warded. ya allah.. kenapa lah nak siksa manusia sampai macam tu. 


Lepas dapat discharge saya dan suami bergegas ke Hospital Pantai dan berjumpa dengan Dr Tan (suggest dari kakak ipar saya) yang memang waktu klinik nak tutup dah pukul 5.30 petang. Tapi atas dasar budi bicara, Dr Tan sanggup extend waktu balik dia untuk periksa keadaan saya, masa dia check tu dia kata bukaan dah dekat 2cm dan dianggarkan saya akan bersalin keesokkan hari. Korang tahu tak ? Dr Tan yang berbangsa cina pun sangat-sangat lah berbudi dan sporting lagi tau. Sempat lagi bergurau katanya jangan saya datang hospital pukul tiga empat pagi. hihi.. dan saya pun hormati waktu rehat beliau saya sanggup bertahan sakit kontraksi tu sampai pukul 6 pagi tauu.. haa dan pukul 8 pagi macamtu baru kami bergegas ke Hospital Pantai. Sampai-sampai di sana, saya disambut dengan kerusi roda dan ditolak terus ke Labour Room. padahal nak tunggu husband parking.. sampai je di labour room, salah seorang Head Nurse yang mereka gelar 'Sister' terus buat keputusan untuk saya terus ke katil labour room sebab kalau tunggu Doctor pun, Doctor masuk ofis pukul 9 macamtu.. Walaupun perbezaan hospital berbayar dan hospital kerajaan, mereka cekap membuat keputusan dan tidak hanya bergantung dan menunggu keputusan dari yang lain.


Layanan dari staff Hospital Pantai memang sangat memuaskan, belakang kita tak tau la kan.. itu kalau mereka bekerja kerana Allah. tapi so far, suami pun selesa tak perlu menunggu kosong maksud saya menunggu yang tiada jawapan untuk tahu keadaan isteri macamana ke apa ke. Dan saya sarankan Hospital Kerajaan perlu ada satu sistem khas yang efficient untuk keselesaan rakyat yang kurang upaya. Tapi ada je yang berupaya untuk bayar mahal mungkin sebab untuk kita support negara la kan.. tapi hasilnya hambar, silap silap pesakit sendiri yang kene daftar masuk nama sendiri. Semasa di Hospital Pantai semua urusan di uruskan sendiri oleh nurse hospital tersebut walaupun staff mereka tidak seramai staff di hospital kerajaan tapi kecekapan mereka bekerja jauh berbeza dengan staff hospital kerajaan. Allahurabbi, semasa di Hospital Kerajaan ada juga salah seorang staff yang bermain wasap di handphone. Nak main pun main la belakang pesakit ini depan-depan pesakit pun dok tengok handphone. Jawapan yang sering digunakan oleh nurse-nurse kerana menunggu adalah kerana orang terlalu ramai di hospital kerajaan.. betul ramai, tapi jika dapat menguruskan dengan lebih baik mungkin ramai yang akan berpuas hati dan tidak perlu untuk menunggu lama.. sedangkan yang masih berupaya pun ditahan di ward dan tidak dibenarkan pulang dan yang sangat-sangat sakit perlu menunggu lagi. Mereka patut lahirkan pakar-pakar yang bukan hanya pakar dalam bidang masing-masing tetapi jugak pakar dalam membuat keputusan yang betul dengan cepat. In sha allah, pasti masalah 'orang ramai' itu mungkin dapat diselesaikan dan rakyat akan berpuas hati.


Oh mungkin patut kene atas diri sendiri dulu baru tahu keadaannya bagaimana .. kan ?

Monday, October 20, 2014

HATI




HATI.

ya.

Hati kita..

Jadi berhati hati lah dengan hati. Peliharalah hati kita...
Hati kecamuk, hati kecewa dan macam-macam terjadi pada hati. hakikatnya ia masih lagi berfungsi.
Sungguh hebat kan ciptaan Allah yang maha esa ini.

Kenapa aku kata berhati hati dengan hati.


Kita sendiri yang jaga hati kita, bukan orang lain. Kita kene pandai kawal hati kita. sebab hati berbeza bila menjadi kotor. Hati kita mudah terasa.. padahal org tu tak maksudkan pun. Hati bila kotor, sangat susah kita nak terima teguran orang.. malah siap marah orang yang menasihat kan kita.


Pernah tak alami perasaan bila hati orang yang kita sayang tak lagi berpaut pada kita. Tak lagi memandang kita seperti pandangan kali pertama hati dia beri pada kita.

Sakit memang sakit.


Jadikanlah DOA itu sebagai senjata kita.. kerana Allah yang mampu merubah hati seseorang.

hebat kan?

Jadi, bila kita terbabas dari landasan kita.. cepat-cepatlah kembali ke pangkal jalan. cepat-cepatlah mencari Allah.. kerana dia yang mampu memberi kekuatan kepada hati kita untuk menjadi kuat.

In Sha Allah.

Monday, September 29, 2014

'Burp'




Assalamualaikumwaramatullahiwabarakatuh.
Topik kita harini ada lah sendawa. hahahahahaa




Oh ya! ini bukan Hanif tau ini adalah Hana. Anak buah kesayangan kita. Tapi sekarang dia dah besar dah pun. hihi


Hanif ni haritu susah sangat nak buat dia burp. Macam-macam gaya sampai kadang-kadang tak sedar tertepuk dia kuat-kuat tau. Kadang-kadang tu ingatkan dia da burp tapi sebenarnya bunyi nafas dia yang macam ada kahak sikit tu..

Baby bila tak burp kita biarkan nanti dia senang kembung perut kan.

Angin dalam perut tu tak dapat keluar..

Ada satu pagi tu, bagi hanif susu tapi dia macam mengah-mengah nak minum susu tiba-tiba dia muntah macam waterfall susu keluar dari mulut dia tu.. menggelabah la mama dia pagi-pagi. Nasib walid takde.. hahaha

Then, mama figure la cara yang betul untuk sendawakan hanif ni. kesian tengok nak minum susu macam ada tak kena je. Perut tu tak sedap tapi nak minum jugak.


Lepas kita follow step dari video ni, Alhamdulillah senang dah buat Hanif sendawa.. siap sendawa macam Walid dia pun ada.. hahaha perut dia pun dah kurang kembung tp lepas mandi memang kene letak jugak la minyak yuyi tu untuk keselesaan dia.. sapu-sapu kat perut sapu-sapu kat belakang badan dengan kaki.

Perut dia memang buncit sket.. dapat minum susu sedap la tu kot. hahaha.. Dah tido siap senyum-senyum lagi.

Ok la mama have to go, hanif is wacky wacky! da-da.

Wednesday, September 24, 2014

Petua Ikat Kasih Sayang




1- Sering melakukan kegiatan bersama-sama seperti makan bersama, keluar berjalan berdua-duaan, beriadah dan mandi bersama.

2- Galakkan isteri tidur di atas lengan suami. Isteri yang penyayang akan berada di belakang bahu sebelah kanan suami ketika berjalan.

3- Jaga agar mulut dan badan tidak berbau agar suami sentiasa mahu berseronok dengan isteri.

4- Isteri yang hangat dan romantis sentiasa mengharapkan suaminya berada di rumah bersama-samanya.

5- Tukar gaya penampilan setelah beberapa ketika untuk mengelakkan jemu kepada pasangan.

6- Kreatif mencipta suasana yang harmoni dan tenang dalam rumah tangga.

7- Sekiranya ada pergaduhan atau pertengkaran, cuba ingat kembali kenangan manis semasa bercinta dan berbulan madu.

8-Kenangkan jasa dan susah payah isteri mengandung dan melahirkan anak.

9- Sekiranya berlaku penceraian (bagi pasangan Islam untuk talak satu dan dua saja) jangan mudah menghalau isteri keluar ! dari rumah sebelum habis edah kerana mungkin suami isteri berminat untuk bersatu kembali (rujuk).

10- Suami kena lebih mesra dengan keluarga mentua kerana sekiranya rumah tangga menghadapi masalah, ibu bapa mentua boleh membantu dari segi nasihat.

11- Suami jangan tumpu perhatian yang berlebihan kepada dunia luar berbanding keluarga sendiri.

12- Isteri jangan lebih banyak masa menyibukkan diri dengan dunia luar, seperti aktif dengan kegiatan persatuan, berpolitik atau terlibatt dengan jualan langsung.

13- Sentiasa berlembut dari segi percakapan, layanan kepada pasangan dan pergaulan sesama ahli keluarga.

14- Isteri perlu berhias lebih kepada suaminya berbanding apabila keluar rumah.

15- Menjawab setiap pertanyaan suami dengan lembut.

16- Pasangan tua, terutama isteri jangan terlalu rapat dengan cucu, tidur dengan cucu dan tinggalkan suami tidur sendirian.

17- Sekiranya ada masalah, bawalah berbincang. Jangan berteng! kar dan masing-masing menegakkan pendapat sendiri.

18- Fahami dan hayati sifat pasangan dan anak-anak. Suami disifatkan seperti matahari sentiasa panas, isteri bulan; cantik, lembut dan indah dipandang, manakala anak-anak pula umpama bintang iaitu sifatnya sebagai penghibur dalam rumah tangga.

19- Suami isteri perlu mengekalkan sifat romantis dan sentiasa berhati muda walaupun masing-masing sudah berusia.

20- Anak-anak jangan dipaksa mengikut telunjuk dan kehendak ibu bapa tetapi beri mereka pilihan yang sesuai tetapi sentiasa awasi mereka.

21- Suami sebagai ketua rumah tangga yang bijak sentiasa ada perancangan jangka panjang untuk ahli keluarganya. Sama ada dari segi kewangan, pelajaran dan tempat percutian.

22- Keluarga Islam, pastikan sekurang-kurangnya dua waktu solat berjemaah bersama-sama ahli keluarga - merapatkan hubungan dan kemesraan.

23- Jangan beri ahli keluarga makanan yang tidak halal atau diragui kehalalannya kerana bermula dari mak! anan membentuk air mani dan melahirkan generasi seterusnya.

Tuesday, September 23, 2014

Wanita bergelar isteri dan ibu.





Assalamualaikum wbt.
Kita jumpa cerita ni kat facebook jadi kita copy la untuk dijadikan inspirasi kepada diri ini dan juga isteri di luar sana. Almaklumlah, kita awal-awal kahwin dulu pun noob newby tak tau nak buat apa yang patut. Jadi mulai hari ini marilah sentiasa bermotivasikan diri kita untuk jadi lebih baik untuk keluarga dan agama tercinta! In Sha Allah...


ANAK DAN SUAMI YANG HEBAT DATANG DARI IBU DAN ISTERI YANG HEBAT...


Sebaik suami berangkat ke tempat kerja, saya pula meneruskan pekerjaan saya.Segala kudrat saya tumpahkan untuk melakukan kerja-kerja rumah seperti mengemas, memasak, membasuh, mengasuh anak-anak dan sebagainya. Inilah rutin saya.Sudah hampir 4 tahun saya memgang jawatan ini.Dan semakin hari saya sayang akan jawatan ini. Kerana sememangnya jawatan ini sangat mencabar dan memerlukan pengorbanan yang tinggi.Sayalah yang menjadi pengurus, akauntan, kerani, tukang bersih, pengasuh, jururawat, guru..semuanya saya yang lakukan sendirian setelah suami keluar bekerja.
Anak-anak pula adalah rakan sekerja saya. Masing-masing punya kerenah yang perlu saya tangani. Saya akui, adakala merasa kelam kabut juga.Masa juga sangat terhad untuk diri sendiri. Tapi tetap seronok melihat anak-anak membesar depan mata.Segala penat bagai terbang melayang bila melihat keletah anak-anak. Apalagi bila melihat wajah suami ceria kerana makan pakainya siap tersedia.Anak-anak pula sudah siap mandi dan bersih untuk didakap setiap kali pulang kerja.Mungkin hilang kepenatan seharian bekerja barangkali.
Kerana itu saya aturkan jadual untuk diri dan anak-anak.Jadual tidaklah ketat, terpulang yang mana hendak didahulukan melalui kreativiti sendiri.Termasuk mencipta permainan bersama-sama anak2.Agar di merasa "berkawan" di rumah.Agar minda dan pemandangan kecil mereka terangsang dengan pembelajaran baru setiap hari.Insyaallah...
Menjadi ibu dan isteri..


Sebenarnya, sangat seronok menjadi seorang ibu dan isteri.Pengalaman ini sungguh mengujakan bagi seseorang yang bernama wanita.Banyak pahala dan ganjaran yang tidak kita sedar melalui status ini.


Dan yang penting, siapa pun kita, setinggi mana pun ilmu atau jawatan kita, suami dan anak-anak tetap menjadi keutamaan selepas kasih kepada ALLAH SWT dan Rasulullah SAW... Kerana walaupun pada asalnya, kita adalah kaum yang lemah.Tetapi kita masih punya kudrat untuk mencurahkan tenaga sebagai tulang belakang buat suami dan anak-anak.

Kitalah "orang yang hebat itu".Yang menggunakan kudrat yang tidak seberapa bekerja di "belakang tabir. Yang menumpahkan segala kasih sayang dan perhatian untuk orang-orang tersayang.Yang mengorbankan keinginan nafsu setiap hari.Yang besabar dalam melakukan kerja-kerja harian dan kerenah anak-anak.InsyaAllah..

Apalagi kepada ibu-ibu yang bekerja. Mereka keluar sama-sama mencurahkan tenaga bekerja demi membantu suami.Bangun seawal pagi dan pulang sewaktu matahari sudah terbenam. Di rumah pula, ada kerja yang menunggu.Ada kerja yang perlu beres. Ada suami yang perlu dilayan. Ada anak-anak yang perlu diperhatikan.


Sungguh!! Ia sangat memenatkan.Tetapi, kudrat lemah dikuatkan juga. Kadang-kadang mengeluh kepenatan. Adakala menangis sendirian...

Dan kerana itu, saya kagum dengan ibu-ibu ini.......
Ya..ianya tidak mudah.....
Seperti saya, sepanjang masa di rumah.Kerja-kerja saya dapat dibereskan awal. Walaupun tidak bergaji, saya merasa puas. Walaupun mungkin tidak semewah mana, hati tetap merasa gembira.

Saya anggap pencapaian anak-anak dari segi akhlak, pelajaran dan yang penting penerapan nilai-nilai islam kepada diri mereka adalah hadiah buat saya. Dan tentunya ia lebih besar dari gaji yang saya dapat setiap hujung bulan.Meskipun lambat melihat hasilnya, saya tetap menunggu.


Walaupun sebenarnya ini bukanlah eksperimen. Tapi saya ingin melakukan yang terbaik. Itulah azam saya setiap hari.Dan lain-lain itu saya serahkan kepada ALLAH...

'ANAK DAN SUAMI YANG HEBAT DATANG DARI IBU DAN ISTERI YANG HEBAT "
Inilah kata-kata motivasi saya. Saya yakin ianya sesuai untuk ibu dan isteri dalam menentukan pencapaian dalam hidup ini.Kita tidak semestinya perlu menonjolkan diri untuk jadi hebat.Cukup sahaja menjadi orang yang dibelakang tabir.
Moga2 kita menjadi isteri dan ibu yang hebat itu...amin...


Nukilan Puan Haslina Mohamad 


Monday, September 22, 2014

Sebulan dah!!




Assalamualaikum waramatullahiwabarakatuh!





Iye. harini dah genap sebulan lah Hanif.
Maaflah gambar atas tu gambar throwback.. kihkih hanif belum ready untuk ditonton kepada umum. cewaahh.


Jadi harini bawak hanif checkup sebulan untuk inject Hepatitis B.
Berat dah bertambah 4kg. Cuma tinggi je tambah 1cm dari dia lahir. 54cm je. adeehh.
kepala pun dah besar sikit..
dah pandai pandang ke arah suara yang panggil nama dia. Bila kita bercakap dia da pandai senyum-senyum ketawa ketawa.

Yang macam gelabah sikit bila dia tengah tido tiba-tiba dia menangis sampai teran teran suara. alahai anak, baik la dia pujuk pujuk dah senyap allahuakbar.

Masa kat Klinik Kesihatan Bt Berendam tu, pertama kali la sampai situ. klinik tu siap sediakan tilam untuk bayi kecil. Tak ambil gambar plak tadi, kang orang kata jakon plak kang.. jadi dari kita kendung bayi tu sampai nama kita dipanggil baik kita duduk kat bawah letak baby kat atas tilam. kekeke

Lepas dah checkup diri sendiri jumpa nurse check baby so tunggu untuk jumpa Doktor dah ramai dah orang duduk kat bawah, jadi kita duduk la atas kerusi. Masa tu ada sedih sikit la tengok mak mak yang breastfeed baby sebab hanif sekali je dapat rasa.. mungkin takde rezeki dia kita nak fully breastfeed dia, manalah tahu allah bagi dia rezeki lain kan ?? mungkin jugak kita stress sangat sampai tak dapat fully breasfeed hanif. wallahualam. macam-macam mengganggu fikiran ni. Orang nasihatkan untuk tenang, tapi macamana nak tenang kan. Even pam pun paling banyak susu untuk hanif pun 2oz je. 2oz tu pun amek masa lama sampai sakit sakit belakang ni duduk pam susu. Banyak tu pun macam puas hati sikit tengok hanif minum sampai angkat-angkat kening. Sedap sangat la tu kot. tapi sedih jugak tau, memang niat nak fully bf hanif tapi tak dapat.. redha je la. janji hanif sihat sudahlah kan. alhamdulillah.


Oh, masa kene injection tu.. hanif nangis sekejap je lepastu senyap sambil mengeluh. adoii. kelakar pulak tengok anak sendiri ni tau.. masa nurse tu nak cucukkan jarum kita tak pandang pun. hahahaha memang dasar takut jarum la mama hanif nii.. 

memanglah saya takut jarummmm.. okla arigato! 

Sunday, September 21, 2014

Perkahwinan



Assalamualaikum..
Izinkan kita mohon maaf terlebih dahulu..


Memang setiap orang impikan perkahwinan yang indah.. yang kekal abadi. Tapi kita memang manusia yang hanya mampu merancang.. selebihnya hanya Allah swt sahaja yang mampu menentukan.

Doa dan tawakal kepada Allah. Itu sahaja yang mampu kita lakukan untuk keharmonian rumahtangga kita kekal sampai bila-bila.

Sejujurnya, kita katakan perkahwinan ni umpama sebuah perjudian hidup. Bergantung juga pada nasib dan rezeki seseorang tu. Ada yang Allah kurniakan mereka pasangan yang baik saling tolong menolong, romantik ada juga yang sebaliknya..





Semua tu Allah yang tentukan.. kita sebagai hambaNya sentiasa lah bersujud dan berdoa kepadaNya. Perjalanan hidup masih panjang.. akan datang kita tak tahu apa yang bakal berlaku.

Ada pasangan yang diduga dengan bermacam-macam ujian dan akhirnya mereka bahagia sampai bila-bila. Ada pasangan yang awal-awal bahagia tapi di duga pula di kemudian hari. Dan lain-lain lagi dugaan perkahwinan yang Allah turunkan. Jadi, sebelum anda anda dan anda mahu mendirikan masjid anda iaitu berkahwin. Fikirlah sedalam-dalamnya sebab tak mahu menyesal nanti dikemudian hari.. Jangan bertindak ikut nafsu dan perasaan. Waktu tu syaitan memang banyak yang menghasut. Istikharah lah selalu minta petunjuk pada Allah swt.


Wife ex-bos kita dulu masa kita nak kahwin dia pesan satu ni kat kita. "Sabar". Itu saja kunci untuk rumahtangga bahagia.. Betul, sabar itu indah. Memang mula-mula nak bersabar tu memang susah sangat, kadang-kadang pun tewas juga tapi harusss sangat tingkatkan kesabaran kita ni di tahap yang paling tinggi.. Allah takkan uji hambaNya jika mereka tak mampu. Jadi, bersabarlah sabariah dan sabarudin sekalian. kekeke.


Selain tu, salinglah improve kan diri masing-masing. Berubahlah menjadi yang terbaik buat pasangan masing-masing. Kalau ada buat salah mengaku kesalahan.. dan sentiasa memberi peluang kepada pasangan untuk berterus terang. Ingatkan tentang tanggungjawab masing masing. Bila bergaduh, salah seorang haruslah mengalah.. Belajarlah memaafkan pasangan kita dan beri dia peluang untuk perbetulkan kesalahannya. Walaupun berat hati untuk berbuat begitu, tapi fikir lah setiap ujian yang Allah beri pasti akan ada hikmah disebalik kejadian.. pasti akan ada ganjaran untuk orang yang bersabar kan. Serahkan semuanya pada Allah, yakin padaNya In Sha Allah DIA takkan pernah kecewakan kita.. 

Selain tu, jaga aurat jaga diri dan jaga pergaulan.. dan simpan lah kemesraan kita hanya untuk kita bukan menjadi tatapan orang lain.. okla, setakat ni tu sajalah yang mampu kita curahkan. Setiap orang dugaan dan ujiannya berbeza, persiapkan lah diri.. dan jangan pernah lupa pada DIA yang satu Allah yang maha mengetahui..

Adios Amigos !

Jahitan




Assalamualaikum..
Sebenonyer lama nak update. Tapi semenjak dah ber anak ni. ahahaha faham-faham la.
Tapi sebab nak share pengalaman jadi ibu ni kan.. kita curi-curi la masa jugak.

Kenapa dengan Oren ?



Oren ni banyak khasiat.

Actually kita pun dapat suggestion dari kawan kita. Lepas bersalin memang potensi kene jahit tu memang 99%. Depends pada orang rasanya. Ada yang deliver normal tapi tak kene gunting or terkoyak ke. hahahaha!

Benda paling seram dan trauma tak hilang lagi ni. kekekekeke.

Kawan kita suggest kan minum Sunquick Orange. sebab, khasiat buah orange ni dapat cepatkan proses menyembuhkan luka jahitan tu.. Kita punya luka tak ingat berapa lama baik tapi kira cepat jugak la dia cantum. Sepanjang luka tu sekali je kita tengok.. lepas tengok kepala berdenyut-denyut. hahahaa

Tapi memang berkesan, nanti siapa-siapa lepas bersalin tu minum la Sunquick Orange Suam. Janganlah minum ais.. air dari peti ais pun cuba elakkan.. TAHAN BEB TAHAN!!! hihi

Bye Jumpa lagi!

Wednesday, September 17, 2014

Permintaan

Bismillahirrahmanirrahim.

Kita meminta hanya pada Allah swt sahaja. Kerana dia yang mampu memberi apa yang kita inginkan.. bukan percaya pada petua orang dulu dulu. Betul, tak ada yang dulu takda la yang baru.. tapi tak semua petua-petua orang lama ni kita boleh guna.. sebaiknya, kita perlu mohon dan minta pada Allah swt lah kan..

Haritu, kita tengok insta kakfynn. Dia ada bagitau yang dia amalkan ayat terakhir surah Ali-imran kat Juna. Jadi, kita google la surah tu.. nak dipraktikkan pada Hanif supaya dia mendengar kata. Jumpa lah doa-doa ni.. jadi tak salah kalau kita kongsi kat korang. Selamat mencuba ya!


  • Ayat 200 Surah Al-Imran.



"Wahai orang yang beriman! Bersabarlah kamu (menghadapi segala kesukaran dalam mengerjakan perkara-perkara yang kebajikan) dan kuatkanlah kesabaran kamu (lebih daripada kesabaran musuh, di medan perjuangan) dan bersedialah (dengan kekuatan pertahanan di daerah-daerah sempadan) serta bertaqwalah kamu kepada Allah supaya kamu berjaya (mencapai kemenangan)."

Bacalah ayat ni semasa kita memasak atau hembuskan pada makanan supaya ianya dapat melembutkan hati anak-anak kita.. (boleh guna untuk suami jugak tak ? hihi)



  • Ayat 30-31 Surah An Nam.



"Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani.
Bahawa janganlah kamu meninggi diri terhadapku dan datanglah kamu kepadaku degan menyerah diri (beriman dan mematuihi ajaran agama allah)."

Ayat ni untuk anak-anak yang tidak mendengar kata atau tak hormat kepada ibu bapa atau sebagainya. Baca ayat ini dan hembus ke arahnya atau hembus ke muka nya secara berdepan.



  • Surah As-Syura : Ayat 19.


"Allah Maha lembut terhadap hamba-hambanya Dia memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendakinya dan Dia lah yang Maha Kuat lagi Maha Perkasa."

Ayat ni pun untuk anak-anak yang degil tapi boleh juga mohon untuk lain-lain seperti lembutkan hati suami. Bacalah 19 kali tiup dalam minuman atau tiup ke atas ubun-ubun, jika orang itu jauh bacalah selepas solat sebanyak 19 kali dan niatlah kepadanya.


Solat juga jangan lupa, dan semoga amalan kita sentiasa diterima Allah dan diberkati dunia dan di akhirat. In sha allah

Monday, September 15, 2014

Kenan.




Assalamualaikum dearest semua! semoga sentiasa dalam peliharaan Allah s.w.t.



kenan not pronoun it as 'keynan' ok..

Kite mula-mula pun tak jangka Hanif akan ada kenan.. lepas walid dia cukurkan rambut and mama irfan kata kat kepala dia ada macam lekuk.. so kami decide la bawak Hanif berubat. Ada sorang nenek ni.. nama dia Nek Toba. Nenek tu memang pandai berubat orang.. tak kira la siapa-siapa, kita tawakkal kan.. usahakan untuk baik. Tapi atas izin Allah jugak kan.


Nenek tu kata, hanif ni kenan bangkai...

hurm.



bila teringatkan, memang ada bangkai tikus kat rumah tu hari.. tapi memang tak tegur, fikir-fikir balik. ada sekali tu tertegur kucing yang mati kat tengah jalan. Uh! kita memang takleh tengok benda mati kat tengah jalan. apalagi kucing, kadang-kadang sampai menagis kenangkan si kucing yang kene langgar. Allahuakbar.


3 hari berturut la bawak hanif jumpa nenek tu. Supaya nenek tu buangkan kenan kat hanif ni.. sekarang alhamdulillah hanif dah jarang la kembung perut. Nenek kata kalau bayi selalu kembung perut tu kemungkinan ada terkena kenan. Tapi kalau kadang-kadang pun ada jugak hanif kembung perut itu mungkin sebab terlalu kenyang kan. Ada petua untuk bayi kembung perut, kita praktikkan and menjadi. Alhamdulillah

Cara dia :

Jungjung baby kita atas kepala kita, pastikan pusat baby tu atas ubun-ubun kepala kita.
Gelek-gelek kan perut dia tu atas ubun kepala kita sambil kita selawat la ke atas Nabi Muhammad saw.
Ulang 3 kali.



Lepas tu baru baby kita terkentut-kentut. haa lega la tu. hihi

Kadang-kadang, ada segelintir orang tak percaya kan benda-benda ghaib macamni. Terutamanya suami. Jangan.. tak percaya pun, kita kene ikthiar jugak nanti yang susah kita dan baby kita. Kenan ni kene buang.. supaya dia tak menyusahkan baby kita bila dia dah besar nanti. Carilah nenek-nenek yang boleh berubatkan kenan.. Ya allah aku mohon semoga ada lagi orang yang boleh berubatkan baby ni. Kita jumpe Nek Toba pun sebab mama irfan tu selalu berubat kat nenek tu. 

Secara umumnya dalam masyarakat melayu kita ni kenan adalah satu kecacatan yang terjadi kepada bayi akibat perbuatan zalim ibu bapa mereka terhadap haiwan haiwan yang melata di muka bumi ini. Sebagai contoh, bapa budak ni suka bunuh ular masa isteri dia mengandung. Sekiranya terkena kenan, maka mungkin anaknya tak boleh belajar berjalan, tapi akan menyusur cam ular. Tapi wallahualam la kan, semua ni pun atas kehendak Allah. Kalau dia yang mengizinkan jadi la, kalau tak tak jadi. Tapi kenan ni pun benda yang kita tak sengaja ataupun yang sengaja. Masa mengandung ni, macam-macam lah kene jaga jugak kan..

Nak tahu lebih pasal kenan baca la kat sini. kang berjela entry dok cite pasal ni je. hahaha

Jumpa lagi! Hanif da meraung ni.

Saturday, September 13, 2014

Hari berpantang.

Masuk hari ke 22 berpantang..
Awal awal proses berpantang tu memang totally takde energy.
Dengan sakit berjahit kat buntot tu lagi.
Sakit tetek susu tak keluar-keluar lagi..
Memang dugaan selepas proses beranak ni seksa nya tuhan je yang faham.



Patutla ganjaran tinggi untuk wanita.. and no wonder la Allah gugurkan semua dosa-dosa perempuan selepas bersalin (normal). Mulianya kita di sisi Allah kan.. tapi sayangnya, ada jugak wanita yang pilih untuk tambah dosa lagi lepas bersalin. wallahualam.


Menu pantang, kita request lauk sama je kat ibu kita. Adalah satu hari tu dapat makan Sup Ikan Haruan.. sebab nak proses susu kan. Last-last kene jugak pam.. kalau tak demam bengkak susu la.


Baby so far sihat, tapi tulah sebab campur susu formula untuk dia. Sekarang tengah bagi dia minum Anmum Essential. Memandangkan susu tu dapat Free Sample kan. hahaha! tp ituari, try la rasa.. dua scoop untuk 2oz air pun dah manis susu ni. Tapi berat Hanif tak jugak naik.. mantain aje 3.2kg. So kita decide nak tukar susu la. Mama ani suggestkan S26. Nanti kita tengok macamana ok.. kesian Hanif, asyik tak cukup susu je.. susu mama dia sendiri pun tak dapat banyak eventho hari-hari makan sayur sawi. Makan quaker oat, minum milo.. takpela. kita try je dulu. Kalau dah tak dapat nak fully bf Hanif nak buat macamana kan? Mama redha Hanif, janji Hanif sihat selalu.

jumpa lagi!

Wednesday, September 10, 2014

Alhamdulillah

Alhamdulillah ke hadrat Illahi..
Putera sulung ku selamat dilahirkan dengan berat sebanyak 3.09kg
Estimate awal di klinik kesihatan adalah 2.8kg, lepas last minute checkup estimate berubah jadi 3.09kg. Memang sangat WOW!


Pengalaman bersalin ?

Seram.. tp nak taknak kene hadap. Masa sakit contraction semakin dekat tu la azab dia. Sampai hampir giveup. Itu sebab suami perlu ada di sisi isteri untuk beri semangat. Memang dah nak putus asa.. subhanallah. Allah saja tahu ketika tu. Baru tahu macamtu la perasaan ibu kita semasa lahirkan kita.



Lepas belajar pernafasan menggunakan gas Etonox. Rasa mengantuk nak tido, mujur ada gas tu. contraction datang je cepat-cepat sedut sampai jadi mamai. Lepas Dr pecahkan sendiri air ketuban dan masukkan ubat berak. Makin pendek contraction tu, tapi masa tu rasa nak berak je. Bantuan perasaan nak berak tu jugak la beri semangat nak teran baby keluar sampai Dr sendiri yang gunting 'ehem' kita tu. Lepas je kepala baby, baby keluar laju dengan air ketuban.. Ya Allah, masa tu perasaan lega umpama melepaskan beban yang kita pikul. Terasa kosong perut. Allah saja lah yang memahami nya.. Syukur sangat bila tengok baby cukup sifat sihat dan comel..

Oh, kita bersalin di Hospital Pantai Melaka. Kita suggest kat awak-awak yang nak cari gynea, carilah Dr. Tan Geok Kee. Dia sangat-sangat sporting and support korang yang nak deliver normal.

Ok itu saja. sekian, wabilahitaufiqwalhidayah wasalamualaikum waramatullahiwabarakatuh. hihi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Nineteen Eight Seven 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis