Tuesday, October 27, 2015

Resipi - Ayam Buttermilk




Assalamualaikum kalian semua. Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya.


Haa. ni antara bahan-bahan dan cara masakan.
Lebih kurang juga macam masak udang butter.
nyumnyum!



Baru tau cara gorang ayam ranggup. hehehe..
lepasni goreng macamni ajee.. guna serbuk kunyit is too mainstream! wahahaha



Bookmark and Share

Monday, October 26, 2015

Qaisara Instant Halfmoon!


 

Assalamualaikum kalian semua. Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya.


Kelass gitu packaging dia.
Masa Pos Laju Deliver dan abah saya letak atas meja dalam bilik exited bukak tau!
hehehehe..
Mintak husband snapkan gambar, Ini jela gambar yang boleh diterima. Yang lain semua tak cantik. T_T sabojelaaaa. hahahahaa
Instant Halfmoon ni, senang la jugak.. sarung aje. terpulang nak guna pin atau tak.
kain pun selesa.. tak jarang sangat.
dan labuhh!
Bagus tau bertudung labuh ni.
Antara kelebihannya, masa hujan.. 
boleh sorok anak dalam tudung supaya dia tak kene air hujan. hihi
Harga sehelai berpatutan la jugak dari harga sehelai tudung Werda. kihkihkih.
macam-macam warna ada.
kalau korang berminat nak beli.
boleh tengok kat FB ni.
https://www.facebook.com/tudunglabuhsimplesyarie
atau boleh contact ke no 017932 2603
Intagram boleh folo, cari je Badr Inspiration Official


Bookmark and Share

Tuesday, October 20, 2015

LAZZ Zazzz!




Assalamualaikum kalian semua. Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya.


 

Semasa ketibaan Putera Sulung saya. Alololo tomeinyoo.

 

Muka sembam + happy dan lega saya selepas baby keluar. hahaha!
Cerita sejarah penyusuan anak saya takde la seindah yang orang lain mampu beri.
Lagi lagi makcik makcik yang suka bersuara gini.
"laaa ruginya tak kerja tak bagi susu badan kat anak..."
Since i have been through a lot of experience, saya dah jadi lebih prihatin terhadap perasaan orang lain. Sebabnya Nabi suruh kita jaga mulut, dari mulut ni la banyak menyakiti hati orang lain tanpa kita sedar atau tidak. Dosa paling banyak seseorang manusia itu adalah dari mulutnya.
Dalam tempoh berpantang tu la dua kali je dapat bagi direct susu badan kat anip.
paksa macamana pun dia taknak jugak isap.. sedih tau.
so terpaksa la bagi susu tepung, mujur ada kakak saudara yang boleh sumbang susu badan ke anep. hahaha.
First susu dia minum, ANMUM ESSENTIAL.. saya tukar susu tu sebab berat anep tak naik-naik.
Kemudian, saya tukarkan susu dia ke S26. tak ingat dah harga sekotak berapa. memang rasa kopak sikit la. tapi demi anak.. gigih jugaklah. 
Dah berapa bulan dia minum susu ni dia da mula taknak, macam tiap kali buatkan susu mesti ada baki sikit.. kadang dia taknak minum pun. adakalanya muntah selepas minum susu ni.
So kami decide tukar lagi susu lain..
kami bagi dia minum FRISO. mula tu FRISO GOLD tapi mahal bape sen la. then baru tukar FRISO.
harga kurang sikit je dari S26 tu. huhu.
Dia minum FRISO ni lama jgk.. sampailah kami decide nak bagi susu kambing ke Anep.
Kami cuba bagi dia minum SUSU KAMBING LAZZ!
Alhamdulillah..
semua dia rembat aje sebenarnya.. haha tp alhamdulillah SUSU KAMBING LAZZ jimat la jugak.
Sekotak pun dalam RM40+
Bukan Anep je minum, saya pun minum semenjak preggy anak ke dua ni.
 
Susu takde bau hamis. Bila bancuh pun takde rasa kambing.. (hamis kambing)
sebab saya ni tak boleh makan kambing. hahaha! susu pun saya tak boleh minum sangat.
Even bau pun boleh muntah, tapi dengan LAZZ saya boleh telan, siap cicah dengan roti lagi tau.
SUSU KAMBING LAZZ ni ada dua perisa,
satu yang Original satu lagi yang ada Kurma.
Dua dua pun sedap..
Anep kadang dia minum paling banyak pun 5oz. 
kadang 5oz tu tak abes saya kurangkan kuantiti ke
3oz ke 4oz. 
sehari ada dalam 3 ke 4 kali dia menyusu.. 
SUSU KAMBING LAZZ memang terbaik, ada satu masa Anep macam ada nafas berlendir tu.
saya bagi susu ni letakkan madu dan habatussauda dalam susu nak tido malam.
Esok tu, alhamdulillah bunyi lendir dah kurang dah.. 
See? siap pelok botol lagi susu dah habis. hahahaha
Kalau anda berminat nak mencuba SUSU KAMBING LAZZ boleh la contact abang ni.

Dia akan delivery sekitar Melaka - Alor Gajah.
Selamat Mencuba!!

Bookmark and Share

Sunday, October 18, 2015

Mishabella Bakery - Kipmart Melaka.




Assalamualaikum kalian semua. Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya.





Nak rasa kek ala-ala Secret Recipe tak?
macam macam jenis kek ada kat Mishabella Bakery ni tau.

Bertempat di dalam Pasaraya Kipmart Melaka.
Harga 1 slice kek standard dalam rm7 plus plus.

Selain kek ada juga jual roti, kuih muih dan makanan berat seperti Western Food atau goreng-goreng.
Jemputlah singgah!
kek sedap jugak.. macam-macam.

Oh saya tolong promotekan Kedai ni dia nak cari pekerja tetap.


Selamat Mencuba!


Bookmark and Share

Friday, October 16, 2015

Aurat vs Teguran..




Assalamualaikum kalian semua. Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya.






 [Imbas Semula] Perkembangan Amalan Bertudung Di Malaysia

"Saya masih ingat kenangan ketika mula-mula mempelopori pemakaian tudung kepala bersama beberapa orang rakan. Hasrat ini timbul setelah membaca Al-Qur'an. Semasa itu hasrat untuk mengamalkannya begitu mendalam.

Bagaimanapun pada peringkat awal, kami mendapat tentangan kuat daripada pelbagai pihak yang tidak menyenanginya. Kami banyak kali disindir dan digelar dengan bermacam-macam gelaran seperti "orang pakai dakwah","hantu bungkus" dan sebagainya.

Alhamdullilah, dalam hal ini kami mendapat sokongan daripada pelbagai pihak terutamanya Kementerian Pendidikan. Kini pemakaian tudung tidak lagi menjadi sesuatu yang pelik bagi kaum wanita di Malaysia, malah majoriti wanita Melayu dan Islam mula menyedari keperluan dan tuntutan memakai tudung ini,"

Allahyarham Prof Dr Khalijah Salleh, Setiausaha Wanita ABIM
(Ketua HELWA ABIM), 1973-1974

(Dipetik daripada buku, Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), 1971-1996)



Ye, tak semudah kata kata.
Tapi Aurat yang harus ditutup untuk kaum Hawa wajib dipatuhi. 
Ini adalah arahan dari Allah swt yang telah disampaikan di dalam Al-Quran.



Setiap wanita itu cantik dah..

Pernah tak, korang beli sesuatu yang korang berkenan sangat.. contohnya Handphone, 
siap belikan cover dia. screen guard lagi.. supaya nak protect handphone baru korang tu.

Sama juga aurat.
ia haruslah dijaga.



Sedih, bila ada segelintir perempuan islam yang hilang rasa malu.. 
malah menghina dan mengkritik pula orang yang menutup aurat.


Jika seseorang muslim itu melakukan kesalahan.
Tolonglah salahkan pada muslim tu sendiri, bukan pada pakaian dia atau agama dia.



Masalah teguran manusia.

Memang pun ada sesetengah manusia yang kalau menegur direct tak fikir tentang hati dan perasaan.
Pada yang menegur begitu silalah berpada, janganlah menegur seperti anda itu Tuhan atau seorang yang maksum dan tak melakukan segelumit dosa.
Apa yang perlu kita buat adalah DIAM. biarlah dia menegur walaupun kita rasa dia menegur seperti dia adalah Tuhan..


Tapi ingatlah.
setiap teguran dari manusia itu adalah dari Allah swt. walaupun orang gila sekalipun.
memang hati tu sakit bila terima, tapi jangan dibiarkan hati tu hitam langsung taknak terima teguran.
belum Allah swt sendiri yang menegur kita, rasanya tak terdaya kudrat nak berdiri semula nanti.


saya juga tak sempurna, dan saya sedang cuba ubah cara hidup saya.
"Islam is the way of life"
yang selama ni kita mengaku je islam tapi apa yang kita buat?
adakah setiap suruhan Allah kita turuti?
atau kita tak buat langsung setiap yang dilarangNya?


Dulu.
saya hanya 'bertudung' tapi akhlak saya entah ke mana.
Sembahyang pun tak pernah cukup, ikut mood.. kalau rajin buat.
walaupun bertudung tapi saya masih berpakaian sendat. berlengan pendek..
berkawan dengan bukan muhrim, bercampur duduk semeja, minum secawan.


allahuakbar. cukuplah dengan dosa-dosa saya dahulu. :'(
Alhamdulillah setiap perbuatan saya dahulu sudah dibalas di dunia. dan Allah swt memang adil!
setiap yang terjadi dalam hidup kita memang ada hikmahnya.
dan sentiasa lah ingat, setiap perbuatan kita pasti akan dapat KIFARAH nya.
Allah swt menegur kita setiap masa setiap waktu cuma antara kita yang perasan atau tak saja.
Jika tak langsung alami apa-apa kesulitan dalam kehidupan anda, berhati hati lah mungkin Allah swt taknak tengok anda jika begitu. Allah turunkan ujian kepada orang-orang yang dia sayang kerana dia rindu dengan rintihan kita menangis dan meminta pertolongan dari-Nya.
masa kejahilan saya, yang rasa saya buat tu baik.. sebab dah bertudung. kadang dapat teguran
yang lembut hanya dipandang remeh aja. Orang forward teks panjang lebar, tapi cuma baca sekerat.
masih lagak dan kongsi tentang kebaikan sedangkan diri tak pernah cuba untuk berubah.
ada ketika tiba tiba ditegur secara kekerasan, hati jadi sakit malah membenci orang yang ditegur.
memang benarlah masa tu, hati memang gelap hitam.. tengok orang purdah pon takde perasaan. lagi-lagi bila ada orang orang alim yang terbuat salah. mula lah hati berprasangka buruk.
kejam sungguh hati saya masa tu, saya lupa saya ada Allah swt yang maha melihat segala-galanya.
saya lupa saya ada masa depan yang semamangnya ditentukan Allah swt.




Untuk kaum hawa yang saya kasihi sekalian.
Jika tak puas hati dengan sesuatu hukum Al-Quran. tolonglah diam!
Tolong jangan berbicara tentangnya, kerana takut lari akidah korang.
Lari pedoman hidup korang... dan selamanya sesat di dunia tanpa dipandang Allah swt.

Ingatlah.. pintu taubat masih lagi terbuka seluas-luasnya yang masih lagi belum tertutup.
Jika berlaku dua perkara ni iaitu:

- bila matahari terbit di sebelah barat
- bila nyawa anda sampai ke tahap kerongkong (mati)

Masa tu menangislah air mata darah sekalipun, takkan dapat buka lagi dah pintu yang paling besar Allah swt dah bagi kat kita di dunia ni.




Nak berubah perlahan-lahan, asalkan niat tu ada. tak kisahlah awal-awal tu ada tak sempurna sikit.
Tapi improve diri kita jadi lebih baik..

InshaAllah - Ada Jalan Nya!


Bookmark and Share

Thursday, October 15, 2015

Best Kids song




Assalamualaikum kalian semua. Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya.



Yes!
Finally..
jumpa pon.
DOWNLOAD! hehehee


Bookmark and Share

Saturday, October 10, 2015

Chaq Corner Taman Tasik.




Assalamualaikum kalian semua. Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya.


Lokasi jalan-jalan makan makan di melaka kami kali ni adalah di
Chaq Corner, Taman Tasik Utama.
Berdepan Uncle's John Restaurant tu.

Beberapa hari hanya lalu saje.. tengok dekorasi kedai ala-ala Big Mug, Big Plate gitu. hihi


Terasa macam dalam cite Madagascar pulak. hihi


Tertarik dengan tiga signage tu, belah kiri sekali.

"Behind every Good Kid is a Great Mom"

Wah, terus tanam niat nak jadi a great mom to be. ececeh.
sebab kejayaan seseorang kerana ada seseorang di belakang dia kan?
sama laa kejayaan suami pun sebab isteri dibelakangnya.
InshaAllah.



Seat macam-macam rupa.
Tiba tiba terasa macam nak cat rumah warna hitam dan hijau. hahahaa


Niece saya malu nak ambil gambar.


Makanan kat sini,
Char Kuey Tiaw main menu dia.
ada lagi beberapa seperti Nasi Goreng dan Western.

Air dia pun banyak special, dalam jug yang macam-macam bentuk. hihi

Ni Facebook Pages kedai makan ni. Jemputlah singgah.

Selamat Mencuba!


Bookmark and Share

Tuesday, October 6, 2015

D'Sayap sarapan pagi!


Assalamualaikum kalian semua. Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya.


Nak cari tempat sarapan pagi tak?
Ok saya nak Promosi Kedai Makan kakak sedara saya ni.

Lokasi di Bukit Beruang, area Food Court.
Pagi-pagi dah ada..start dari Jam 6 lebih sampai Tengahari.



Ni antara menu di kedai tu.

Soto
Mee Soto
Mee Hoon Soto
Lontong
Nasi Sambal Goreng Singapura.

coming soon
Nasi Ayam.

Harga makanan semua RM5 dan air percuma.


Air biasa je la.

Teh O
Teh Tarik
Horlick
Nescafe
Kopi dan Kopi O
sahaja.



Para pelajar di alu-alu kan. jika ada yang kelas pagi tu.
Marilah singgah beli breakfast dulu!

Oh ya, kakak sedara saya juga menerima tempahan memasak untuk kenduri-kenduri kecil.
jika berminat sila lah telefon kakak sedara saya tu.


Semoga perniagaan kakak sedara saya ni semakin maju.


Bookmark and Share

My New Kitten.




Assalamualaikum kalian semua. Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya.


Alhamdulillah.

Lepas Ciko pergi..
Husband asek merengek je nak kucing baru. HAHA


Cite sejarah kucing lak ni.
Dapat ambik kat Shah Alam, ada orang nak bagi.
Tapi kucing tu tak friendly langsungg..
Nak orang tapi bila orang datang dekat dia lari..
Eh sabojelah tau..

Nak masuk rumah, tapi menyorok.
boleh plak..

Satu hari tu,
masa nak keluar rumah, ada kucing kecik kotor sket kat kaki belakang dia.
Balik dari jalan-jalan husband bersihkan dia.
Yang ni garang garang tapi nak kat orang.
kalau dapat pegang dia, diam aje.. wahh suka la kitorang!
Anep apetah lagi.. tapi dia kecik lagi, anep plak buas nau jumpa binatang berbulu ni. hahaha


Comel kan dia ??


Bulu dia mix banyak warna.
ada celoreng kat bahagian kaki lak tu.
Ekor kontot..
Kami bagi nama "Wabbit", tapi ayah saya panggil je "kontot" hahaha

Semoga panjang umur ye Kontot!


*ni Rambo, tapi dia duduk ngn kakak ipar saya. sekarang, Rambo macam Garfield! Gumukss. haha


Bookmark and Share

Sunday, October 4, 2015

Wangian dalam kereta Anda!




Assalamualaikum kalian semua. Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya.



Classic Red Parfume dah release botol baru mereka.
Dalam bentuk yang kecik sikit.
comel aje..



Ni car perfume.
Bau perfume Vanilla tu boleh bau sampai dalam kereta.



Ni bentuk kecik Roll on.
comel kan?


Ni botol lama besar sikit..
goncang je nanti keluar bau wangi..
sedap nyaman sket..
anep punya bau kalau dia berak pon leh hilang..hahahhaa


Bookmark and Share
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Nineteen Eight Seven 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis