Friday, February 3, 2017

Youtube Kids, Apps untuk anak kecik.




Assalamualaikum kalian semua. Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya.






Sebelum ni, saya jenis bagi je dia main I-pad sementara nak siapkan kerja-kerja rumah ni..
masak + basuh baju + jemur baju + kemas rumah etc.. etc.
Until saya perasan, anak saya akan jadi kuat tantrum witch is menangis dan menjerit sekuat hati bila  i-pad tu habis bateri atau keluar iklan.. malah siap bergaduh dengan adik..
I see it, and i feel scared.
So, saya nak cegah sebelum dia jadi addictive.
Lagipun, dok bagi dia kat Youtube tu kadang ada iklan kan.. mesti dia akan marah bila iklan tu keluar tetiba.. kadang kita ni tengah busy di dapur mase tu la dia nak menangis bagai.. Takut juga kalau dia klik pada video yang bukan-bukan.
Jadi tu duk la google and jumpa Apps ni.
Youtube Kids.
Bagus sangat apps ni.
instead dia boleh tapis segala video yang tak berkenaan (tapi perlu juga pantau) dan takde iklan lak tu.


Kartun ABC alphabet..
Kalau dah dapat tu, dia sorang jela tengok.. adik nak jeling pun tak dapat.
Mujur adik ni jenis kalau ada satu toys tu dia akan hadap je toys tu.
Jadi takde insiden abang akan kacau adik bila tengok adik tengah syok main toys dia.
sebab abang pun sibuk dengan youtube kids dia.
Dan paling best, Youtube Kids ni boleh set kan timer untuk dia.
Ini paling lama saya bagi.. mwahahaha..

Biasanya akan jadi gini la bila masa tengok tu dah habis.
Saya akan ketawa bwahahaha kat dia lepastu cakap
"Ok dah cukup! sambung esok esok la.."
terus angkat I-pad tu dan letak atas almari baju atau sorokkan dalam almari..
Memang dia akan mengamok.. tapi saya pujuk la elok-elok dan lepastu dia da ok.
Baru ajak tido..
Siang hari pun saya dah jarang bagi dia main I-pad dah sekarang.. sebab kalau biarkan dia, akan jadi addict sangat.. risau weh. mengamok kaw-kaw bila amek i-pad dia tu. So hari siang, saya bagi dia tengok arabic song, pocoyo or didi kat Pc.. buka la mana-mana playlist tu kan. So dia akan tengok, kalau bosan dia sepahkan lego dan main cars. Rutin harian.. suka buat sepah. hahahhaha
Sebab TV rumah saya dah gi letak di rumah Ibu dan Ayah saya..
Orang tua kan suka tengok TV.. so xpe rumah saya takde TV, asal ada internet je.
kahkahkah..


Bookmark and Share

2 comments:

Seorang Syed said...

penting juga ibu bapa untuk pantau anak-anak masa menggunakan gadget. youtube kids ni pun haritu tengok ada gambar yang tak elok.

Hayati M Y said...

Betul, kene tengok tengok jugak.. pernah block video lagu ABC tapi video spiderman dok baling-baling kereta.. anak pula sedap tengok. Tu terus block aje.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Nineteen Eight Seven 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis