Monday, December 19, 2016

7 Hari Mencintaiku.




Assalamualaikum kalian semua. Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya.







Rasa-rasa, ramai tak sabar nak tengok episod akhir cerita ni kan?
Termasuklah sayaaaa. heee

Syukri Yahaya, Siti Saleha dan semua pelakon dalam cerita ni memang "Terbaik" bawak watak mereka.. Lagi-lagi Aman Graseka. hehehe.. bergegor camera tu, camera pun takutt hahaha.

Okla,
nak review moral story yang saya dapat dari cerita ni. Ni random la.. kalau korang nak tambah bleh komen kat entry ni nanti.


  • Jangan pandang hina kat orang lain walaupun dia miskin, jahil, takde kerja.. jangan. jangan menghina sesama manusia.. Sejahat-jahat manusia yang dihina tu sampai masa dia berubah lebih baik dari kita tau.


  • Jaga lisan, sebab lisan ni boleh jadi punca manusia berbalah.. tengok Mak Leha, Mia ngan Ila.. Mulut tak reti jaga.. tak pasal dapat dosa free. Perli-perli ni tak elok weh.. bukan buat orang tu sedar walau perangai dia buruk pun tapi lagi menjauh ada la.. biasanya jenis perli-perli ni orang macam mak ngan nenek kita dulu.. suke je memerli.. end up apa? kita sakit hati kan? and tak suka plus benci sebab mulut orang ni suka dok memerli aje. Pastu dosa sebar fitnah lagi.. iish. bahaya mulut ni boleh membunuh hati!


  • Jadi suami yang tegas! contohnya Pak Samad.. tegas dalam menegakkan kebenaran.. dan memahami keadaan orang lain. Dia je yang perasan perubahan dan riak muka anak dia kalau ada masalah.

  • Jadi suami kene bersabar. Ambil ihktibar Pak Andak dan Khuzairi. Pak Andak, dalam keadaan hidup yang serba kekurangan tapi tak pernah merungut!! Mak Andak tak betul pun masih dia layan baik, Buntat yang terencat gitu pun dia tetap layan macam kanak-kanak biasa. Muliaa nya hati Pak Andak tu kan? Bersyukur Mak Andak walaupun diuji kehilangan anak kesayangan tapi dikurniakan Allah suami yang masih setia di sisi dan bersabar dengan kerenahnya. Khuzairi pun sama, boleh bersabar walaupun Mia duk caci hina dia.. 

  • Jadi anak yang tetap pendirian dan taat pada ibu. Khuzairi seorang yang taat pada Mak Leha walhal Mak Leha bukan ibu kandung dia pun. Punya la dia hormat macam mak sendiri. Tinggi martabat Mak Leha Khuzairi tu letak, lebih tinggi dari Mia. Hopefully, anak-anak lelaki saya juga begini. amin.

  • Orang kaya, tak semuanya mulia. Tengok family Sophie dan Mama Mia. cuma mungkin Ayah Mia lain la kan sebab dia masih berpijak di bumi nyata.. mujur ada Ummi Roziah.. masih jaga agama walaupun dah hidup senang.. Lain macam Mama Mia ngn Pakcik Mia.. dok fikir duit je hari-hari. Halal haram pun tak amik kisah sampai sanggup jual maruah anak sendiri. Bapak Mertua Khalil pun sama.. Dah tua pun tak sedar diri sebab dibutakan mata dengan kemewahan dan harta.. Risau takut mati tak sempat bertaubat kan. Kesudahan jadi lah gila bapak Sophie tu, Khalil lak mati dengan dosa membunuh yang dia pikul. MashaAllah

  • Cacat fizikal tak bererti tak mampu berfikir dengan akal. Contohnya Buntat, dalam istimewa nya dia dikeji dimarah si Mia tapi tetap sayangkan Mia sebab Mia kan makwe Abang Doktor dia.. Dalam keadaan sakit tu pun masih mahu selamatkan Mia. Jiwanya besar! hatinya mulia.


  • Jadi Perempuan biar mahal! contoh Mia, orang kampung tengok dia gadis bandar.. liar tetiap malam gi clubbing tapi masih bertahan jaga maruah dan kesucian diri. (Saya tak kata korang HALAL gi clubbing.. bercampur lelaki perempuan pun dah haram kan itu pun dah dosa tapi jangan ditambah lagi dosa berzina pulak) Walau apa pun perkara yang kita lakukan, kene jaga kesucian diri.. maruah diri.. At last, Ila yang nampak baik tu pulak yang dah mengandung..


  • Kita rasa kita ni baik, tapi sebenarnya kita lah yang tak baik.. Khuzairi contohnya, ya watak dia baik.. tapi sebaik-baik dia, dia tak mampu nak menolak benda yang dia taknak atau tak suka. lepastu, taknak bagi peluang kedua.. sedangkan dia tengok sendiri Pak Samad dah maafkan Helmi.. Lepastu, Mak Leha lak dia rasa keluarga dia dah cukup lengkap didikan agama.. tapi tak sedar, cara dia sebenarnya merosakkan anak kesayangan dia sendiri.

  • Duit, harta, pangkat dan nama tak ada guna lagi dah bila kita dah takde kat dunia.. duit yang banyak pun takkan mampu kembalikan kebahagiaan kita.. tak mampu kembalikan orang-orang yang kita sayang.

  • Pabila kita jatuh tertunduk, bangkit semula. Carilah pencipta kita.. walau miskin kita, kehilangan orang-orang yang kita sayang tapi kita masih ada Allah! Mia, tersedar selepas kematian Buntat dan disusuli kehilangan Ummi Roziah dan Mama dia.. dia mula insaf, cari jalan kembali.. mula nak solat. Mujur Sophie dah insaf masa tu dapat tolong bimbing dia sikit-sikit. Biar aa orang perli kau kata dah susah baru nak ingat tuhan.. sekurangnya, kau masih ingatkan tuhan kau dari kau wat dunno je kan? bak kata orang puteh, "Better late than never" gitu.

  • Hidup jangan sombong tinggi melangit.. kita takkan tau waktu bila kita akan jatuh tersungkur.

  • Mak ayah sayangkan anak jangan terlalu manjakan sangat.. dok bela je apa dia buat, betul ka salah ke.. Dalam cite ni, nampak sangat Mak Leha ni lebihkan Helmi.. apa helmi buat sumenya betul.. Mujur Khuzairi tu tak jenis sentap and sayangkan Helmi ngan Nad macam adik sendiri. 


Ok, tu jela kot yang saya boleh kongsikan. Jalan cerita Drama ni memang terbaik.. sama macam cerita "Patahnya sebelah sayap.." kalau dua Drama ni tercalon Anugerah Screen tak tau la mana satu nak pilih kan.. sebab dua-dua bawak kesan mendalam pada para penonton semua.. korang rasa tak kesan tu? rasa laahh rasakanlahh..


Bookmark and Share

2 comments:

Mrs. A said...

Rasa..... memang terkesan dengan drama ni.

Setuju dengan semua poin pun blog.

Tapi tulah tak dapat tengok betul-betul cos timing dia tu kurang sess..ssuai... untuk ibu yang baru balik kerja macam Mrs. A nih!

Hayati M Y said...

Yeke Miss A, bleh tengok online kat website kepala bergetar. Saya pun jarang dapat tengok on time sebab time dia maghrib kan, time tu da tgh busy nak solat apa semua.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Nineteen Eight Seven 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis