Wednesday, February 25, 2015

We are what they are.

Bissmillahirahmanirrahim.

Assalamualaikum kalian semua. Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya.


*****

Kita sebagai mak abah seharusnya memberikan didikan yang secukupnya untuk anak-anak.. bukannya keperluan yang melebihi dari pendidikan. Anak-anak kita seharusnya diterapkan dengan didikan agama supaya bila mereka besar nanti mereka pandai menilai kebaikan dan keburukkan.


Ibu bapa memang guru pertama buat anak anak.

Walaupun bekerja sekalipun, kita sebagai parents tak patut meletakkan tanggungjawab sepenuhnya kepada penjaga kerana tanggungjawab tersebut seharusnya digalas oleh mak dan ayah.

Bila berlaku kes,

anak nakal di sekolah..
anak ponteng sekolah..
anak hisap rokok..
anak lepak di kedai kedai makan..
anak gi clubbing..


dimana silapnya itu ??


walaupun keperluan memang perlu untuk diberikan, didikan agama jangan diketepikan.

Penulisan ini bukan saje untuk para pembaca sendiri walhal kepada diri saya yang menulis ini juga. Tugas saya, menjaga, membesarkan dan mendidik anak anak. 


Saya hanya ingin memberi kesedaran kepada mak ayah di luar sana. Kita ni adalah manusia yang dipilih untuk hidup di akhir zaman, di akhir zaman ni pula segala kemungkaran yang pernah berlaku pada zaman Nabi Nabi kita terdahulu telah terkumpul dan berlaku serentak pada zaman sekarang. Jika keimanan dalam diri tidak cukup tinggi masakan saje senang dipetik syaitan untuk melakukan kemungkaran ?

Oleh itu, segeralah berubah kepada kebaikan demi masa depan anak anak kita. Kerana mereka adalah saham kita di akhirat kelak..

Contohnya, ibu bapa yang terjerumus dengan dosa dan selalu melakukan maksiat pada hati dan niat mereka tak mahu anak-anak mereka ikut jejak mereka lalu dihantar anak anak mereka ke mana mana sekolah Tahfiz sedangkan si ibu dan ayah ini masih lagi bergelumang dengan dosa, itu Allah saja la yang boleh menjadikan sesuatu yang buruk menjadi baik.. jika mungkin suatu hari nanti anak anak itu yang mampu tarik ibu bapa mereka menjadi baik TAPI posibility anak anak itu mudah terpengaruh tu tinggi la jika mak ayah mereka langsung taknak berubah.


DOA.

Doa tu kan senjata umat islam.
Ibu dan ayah doa lah banyak banyak pada Allah supaya Allah menjaga iman dan akidah anak anak kita. Jangan diserahkan semuanya bila mereka dah dewasa. Orang tua tua kan suka cakap macamni.
"Dia da besar panjang.. pandai pandai lah dia pk baik ke buruk..."
persoalannya, adakah si dewasa ni memilih untuk buat kebaikan ??
Kalau pilihan yang dibuat tu pilihan yang mungkar macamana??

Kalau ade parents yang sedar, mungkin mereka nampak silap pada diri mereka tapi sebaliknya ramai parents yang akan marah balik anak anak diorang.. bila jadi macamni, siapa yang dalam dilema. contohnya macam budak perempuan yang dah terlanjur dan mengandung tu?? awak nak salahkan siapa?? baby dalam perut tu ke?? tak bolehh.. 
bagi ruang pada mereka, terima mereka seadanya sebabnya mereka dah tersilap pilih jalan. Saya terdengar dari ikim.fm, jika anak anak yang bertaubat ibu bapa juga harus bertaubat.. jika isteri bertaubat suami juga harus bertaubat kerana disebalik dosa anak terselit dosa ibu dan ayah dan disebalik dosa isteri terselit juga dosa suami. Jadi sentiasalah berdoa ke hadrat ilahi.. mintak anak anak kita dijauhi dari segala anasir jahat dan hasutan syaitan dan iblis ni.


  Kita sebenarnya hidup Allah beri dua pilihan, pilihan untuk menjadi baik dan pilihan untuk menjadi jahat..
Jika pilihan kita untuk menjadi baik, in sha allah yang maha kuasa allah azwaja'ala akan membantu kita dan sentiasa memberikan dorongan dan jalan kita ke arah kebaikan.
Jika pilihan kita untuk buat dosa dan dikelilingi maksiat, Allah takkan bantu lagi teruk dia taknak pandang pun kita langsung.

Nauzubillahiminal zalik!

Minta kita semua dijauhkan.
amin.

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Nineteen Eight Seven 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis