Assalamualaikum kalian semua. Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya.
- Udang 1/2 kg
- 1 tin Susu cair
- Bawang putih 2 ulas (dicincang)
- Bawang holland 1/4 biji (dipotong dadu)
- 6-7 helai daun kari
- 1/2 kiub ayam
- 1/2 sudu serbuk kari
- Sehelai daun pandan (optional) *Saya suka aroma daun pandan so saya letak je. Ikut suka masing-masing, tak letak pun takpe.
- Cili (optional. Kalau yg suka pedas, boleh tambah lagi byk mana cili nak). Saya ni tak tahan pedas, cili kecil tu saya guna 1 je. 😂 Selebihnya saya guna cili merah besar sekadar untuk hiasan.
- Sekeping cheese (apa-apa cheese pun boleh)
- Tepung jagung
- Butter (1/4 dari yang seketul tu)
- Mula-mula nak kena goreng udang dulu.
- Letak garam sikit secukup rasa. Gaul sebati & simpan sekejap dalam peti sejuk 10 minit. Lebih pun takpe, kemudian bila nak start masak baru keluarkan udang. Tabur tepung jagung salut rata.
- Kemudian goreng udang sampai agak-agak masak, keemas-emasan dh warna dia.Tak payah goreng lama sangat.
- -Panaskan kuali, cairkan mentega
- Tumis bawang holland, bawang putih, daun kari, hirisan cili & daun pandai sampai wangi & kekuningan.
- Masuk serbuk kari & tambah air sikit.
- Dah mendidih, masukkan susu cair.
- Lepas tu masukkan kiub ayam, secubit garam dan setengah sudu kecil gula.
- Kemudian masukkan cheese. Kacau rata & biarkan mendidih.
- Agak-agak kuah dah pekat, tutup api.
- Ada org dia suka masukkan udang ke dalam kuah & gaul rata supaya udang sebati dengan kuah.
Cantikk rupaaa.. tak sabar nak beli udang. hahaha
saya memang feveret udang butter ni.
Tak sabar nak cuba..!
0 comments:
Post a Comment