Monday, July 18, 2016

Cerita Raya 2016!




Assalamualaikum kalian semua. Semoga semua dalam keadaan sihat walafiat hendaknya.


Haa lama ku kepam story raya 2016.
Raya tahun ni, tak seberapa seronok macam raya-raya tahun lepas.
sebabnya, Maryam demam 2 hari sebelum raya tu.
Planning tahun ni mungkin nak beraya di Kota Bharu, tapi last minit tak jadi
Mak ngan Ayah Mertua nak beraya dia Melaka.
dalam 2 minggu sebelum raya tu, sibuk-sibuk kemas rumah habuk bersepah.
start la selsema, dari selsema la saya demam..
agak teruk jugak la.. sampai hampir hilang arah hahaha
yela, demam-demam anak-anak kene uruskan jugak kan?
later on that, mesti syak salah sorang anak akan berjangkit.
betul kene kat Maryam, mujur tak kene kat Anep skali.. Alhamdulillah.
ada hikmah jugaklah tak jadi balik raya KB. Tengok berita Jammed gila kan??
Malam macam biasa la tuam-tuam ngan air asam.. esok tu tengok ruam-ruam merah keluar.
kene demam campak lagi sekali dak iyam tu. kesian betul la.
kali ni paling teruk.. merah satu badan. Tuam-tuam je dia ngan asam jawa, bagi minum air kelapa biar keluar habis.
gambar ni di ambil sebelum banyak gila keluar bintik-bintik dia tu.



Anep kene dukung gitu, tau nape? sebab dia buat sesuatu "smellyyyyyyyy"
eeeee, time-time cani la dia wat hal okeh.
last year,  tak cukup tido. nak amek gambar hangin je.


berkampung la kami kat rumah mertua malam-malam sebelum raya sampai raya ketiga.
Itu pun perap kat rumah je, tunggu orang serbu..
ramai yang datang, maklumlah mertua jarang balik melaka.. lepas mak mertua pencen baru selalu dia balik melaka.. ramai orang nak jumpa dapat la jumpa.

kesian kat Maryam, bangun nangis, bagi susu tido. bangun lagi nangis.. pujuk pujuk tido.
tak selesa badan.. orang lalu baru nak tegur dia pun dia nangis.

sapa-sapa datang waktu tu, bagitau awal-awal la. jangan dekat ngn iyam
dia tengah demam, takut jangkit kat orang.
dah raya kan takkan nak sorok dalam bilik? dah kalau letak anak dalam bilik emak pun kene la teman kan? pastu kang duduk dalam bilik je, nnti orang kata taknak jumpa orang pulak.

so bagitau je la awal-awal jauhi diri dari iyam. hahaha


Nasib masa tu, abang ipar saya ada X-Box, takdela walid anep tu boring.
orang dah balik, main game kete.. Anep punya teruja siap buat bunyi enjen kete.
seronok betul dia ngan kereta..


lepastu, ada la balik kejap rumah Ibu. jumpa salam-salam
tapi takdan nak salam minta maaf, tsk tsk tsk T_T
baru ingat raya ni nak bawak diorang jalan-jalan klate. tapi tak kesampaian pula.
takpe, lain hari inshaAllah ada.

Ok tu jela, lagipun da lupa nak cite pe lagi, perap sangat! ahaha
bz tau.. bz ngn budak kici dia orang ni.. nak berak pun tak senang!



:: Pasni nak cite pegi rumah open house pertama ::



Bookmark and Share

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
© Nineteen Eight Seven 2012 | Blogger Template by Enny Law - Ngetik Dot Com - Nulis